November 11, 2015

Castane prăjite

Dacă tot e sezonul lor, iar eu nu am făcut sau mîncat vreodată castane coapte sau prăjite, am ajuns la concluzia că ar trebui să le încerc. Cîndva, în copilărie, am probat un pireu de castane care ori n-a fost bun, sau poate aveam eu gusturi ciudate pe-atunci...nu știu exact. Cert este că am rămas multă vreme cu ideea, că aceste fructe nu-s pentru mine. 
Totuși, curiozitatea m-a împins să cumpăr cîteva de probă. Cum să le coc sau prăjesc știam de la cunoștințe, dar am și întîlnit de-a lungul anilor rețete pe diverse forumuri, deci știam că nu-i mare lucru să crestez niște castane și să urmez 2-3 păși. Am ales să le prăjesc în tigaie, timpul de aștetpare fiind mai scurt. Am înțeles că în cuptor au nevoie de mai mult timp și, în plus, trebuie mereu stropite cu apă. Varianta cuptor necesită prea multă muncă pentru 11 castane :D 
Am observat că fiecare are tehnica proprie de crestare. Pentru că nu știam cum stă treabă, și dacă e importantă această operație, am crestat castenele în diferite moduri. În cruce, două linii paralele, pe margini și linii pe diagonală. Am ajuns la concluzia că se pot crestă oricum, crestate să fie! Dacă stau bine și mă gîndesc, cred că le puteam cresta pe ambele părți, pentru a se rumeni/maroni  mai bine. În orice caz, indiferent de modelul cum au fost crestate, de desfăcut s-au desfăcut toate, chiar ușor. 
Culmea e...mi-au plăcut! Iar culmea culmilor...i-au plăcut și fiicei mele! 
Așa că, dacă din diferite motive nu le-ați încercat pînă acum, nu faceți ca mine și așteptați 35 de ani din cauză că nu v-a plăcut știu eu ce piure nasol în copilărie. Dacă nu sînteți siguri, cumpărați doar cîteva bucăți, dar nu le lăsați neîncercate. 


Cele 11 starlete. Asigurați-vă că alegeți exemplare intacte, 
colorate frumos castaniu cu coajă lucitoare. 


Le-am pus la înmuiat în apă caldă aproximativ un sfert de ceas,  
apoi le-am scos și șters, și crestat cum veți vedea mai jos. 
Dacă printre castane se ascunde vreuna stricată, se va ridica la suprafață.  


Le-am prăjit într-o tigaie grea de inox, cu fund solid. Am încins tigaia cu tot cu capac, am pus castanele crestate în diferite moduri, am acoperit vasul și l-am lăsat cîteva minute în pace. 
Castanele încep să danseze ușor. Am săltat tigaia de două-trei ori și am pus-o înapoi pe foc. 
Am repetat operația de cîteva ori timp de încă 5-6 minute, și cam asta este... 
În total cred că au stat pe foc 10-12 minute. După ce am considerat că-s rumenite destul, 
le-am scos într-un castronel și le-am acoperit cu un prosop umed timp de cîteva minute. 
Umiditatea ajută la decojire.  


 Poftă bună!  


4 comments:

  1. vai, imi lasa gura apa, ce pofta mi- ai facut! eu am un clestisor special pt crestat si tigaie cu gauri ca sa le coc pe flacara.Inainte de a le pune pe foc le hidratez cateva ore s le tavalesc prin sare

    ReplyDelete
    Replies
    1. Intra sare în ele prin coaja? Eu le-am lasat în apa doar 15 minute, dar a fost suficient.

      Delete
  2. stii de cand nu am mancat??????
    eram copil...hmmm...imi amintesc gustul!

    ReplyDelete